HidroGrup  /  Su Arıtma Teknolojileri

HidroGrup - Su Arıtma Teknolojileri English Version Rohm & Haas Rohm and Haas
Teklif İstek Formu Şirket Bilgileri Erişim Bilgileri Çalışma Alanlarımız Referanslarımız

Enerji Santrallarında Kondens Dönüş Sularının Filtrasyonu...



Endüstride tüketilen su, hangi maksat için kullanılırsa kullanılsın muhakkak bir şartlandırma işleminden geçirilmektedir.Suyun şartlandırma işlemlerinin uygulandığı tesisler Su Arıtma Tesisleri genel tanımı ile anılmaktadır. Su; endüstrinin bir ham maddesi ve üretim maliyetinin bir girdisi olduğu için su arıtma tesisi yatırımı ayrı bir önem kazanmaktadır. Suyun sanayideki önemi arttıkça, su arıtma sistemlerinde çeşitli metodlar uygulamaya girmiş, çeşit çeşit cihazlar piyasaya sunulmuştur. Kurulacak bir su arıtma tesisinde sistem seçilirken; uygulanacak metodlar ve kullanılacak cihazlar, başlıca üç ana kritere dayandırılmaktadır.

Bunlardan birincisi şartlandırılacak ham suyun özelliği, ikincisi kullanılacak ve tüketilecek suda gerek duyulan saflık dereceleri, üçüncüsü ise suyun kullanım maksadıdır. Enerji santrallarının ilk işletmeye alınmasında ve bakım sonrası santralların tekrar işletmeye alınması aşamalarında santrallarda geçici olarak çok büyük debide ve hacimde kullanılan demineralize yıkama sularının filtrasyonu ve kondens sularının polishing işlemi yapılmakta ve demineralize yıkama sularının ve kondens sularının bu sistemle geri kazanılması sağlanarak önemli oranda enerji tasarrufu sağlanmaktadır. “Kondensat Polishing” olarak adlandırılan bu sistemde prensip olarak iki işlem fazı gerçekleştirilmektedir.

İlk İşlem:
Enerji santrallarında start-up aşamasında tüm proseslerde kullanılan çok büyük debide ve hacimdeki demineralize yıkama suları ve kondens suları değişik mikron aralıklarındaki kartuş filtrelerle yapılan kademeli filtrasyon işlemi ile, mikronik seviyede filtrasyon işlemine tabi tutularak sisteme geri kazandırılmakta ve dolayısıyla sistemde önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanılmaktadır.

İkinci işlem:
Değişik mikron aralıklarındaki kademeli filtrasyon işlemini müteakip daha düşük mikronik kartuş filtreler pre-coat işlemine tabi tutularak kondens suyunun polishing işleminde kullanılmakta ve ultra saflıkta kondens dönüşü sağlanarak kazan besleme suyundan dolayısıyla işletme ve yatırım masraflarından tasarruf sağlanmaktadır. Polishing işlemi ile, kondens suyundaki bakiye partiküllerin ve iyonların tasfiyesi sağlanmaktadır.

Bechtel-Enka tarafından 750 MW gücündeki Gebze Santralı, 1500 MW gücündeki Adapazarı Kombine Çevrim Güç Santralları için tesis edilen “Kondensat Polishing Sistemi” HidroGrup tarafından anahtar teslim olarak kurulmuştur.

Bechtel-Enka ve HidroGrup'un seçkin mühendislerinin ortak ve titiz çalışmaları sonucunda proses seçimi yapılan Kondensat Polishing Sistemi taşınabilir boyutlarda kompakt bir yapıda dizayn edilmiştir.

BECHTEL-ENKA M.T.O. KONDENSAT POLISHING SİSTEMİNİN GENEL TANITIMI

HidroGrup tarafından max. 2 x 600 m3/h kapasitede mobil olarak kurulmuş olan “Kondensat Polishing Sistemi”, kondens suyu giriş parametreleri ile proses için ihtiyaç olan çıkış suyu kaliteleri dikkate alınarak tamamen otomatik olarak çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Sistem istenildiğinde veya gerekli hallerde el kumandalı olarak da çalıştırılabilme özelliğine sahiptir. Sistem ikiye ayrılabilir bir şase üzerine montajlı olup münferit üniteler şeklinde, ayrı ayrı veya bir treyler üzerinde montajlı olarak taşınabilir boyutlarda kompakt bir yapıda dizayn edilmiştir.

“Kondensat Polishing Sistemi” prensip olarak; iki adet polishing filtresi, bir adet mikserli precoat tankı, bir adet basınçlı hava tankı, bir adet precoat pompası, iki adet holding pompası ile sistemdeki kumanda kabini içine monte edilmiş elektrik güç ve kontrol tablosundan oluşmaktadır. Elektrik kumanda ve otomatik kontrol paneli içindeki PLC ünitesi sayesinde, sistem tamamen otomatik olarak çalışmaktadır. Kontrol paneli üzerine monte edilen panelview ile de, sistemin işletme fonksiyonlarını izleme, alarmları takip, parametrik değerleri okuma ve değiştirebilme imkanı sağlanmıştır.
Sistem iki kolonlu olarak dizayn edilmiştir. Herbir polishing filtre kolonu max. 600 m3/h kapasitelidir. Sistemdeki filtre kolonları ayrı ayrı veya birlikte çalışabilmekte olup, sistem borulaması ve PLC programı buna göre dizayn edilmiştir. Her iki filtre kolonunda da spiral örgülü PP kartuş mikronik filtre bulunmaktadır. Filtrelerin uzunluğu 1000 mm. dir. Sistemde Tess marka mikronik kartuş filtreler kullanılmıştır.

Sistemin filtreleme ve polishing işlemleri sırasında yapılan işlemin amacına uygun üç ayrı tipte mikronik filtre kullanılmaktadır. Standart prosedüre göre ilk filtreleme işlemi 100 mikronluk filtre elemanları ile sağlanmaktadır. Bu şekilde 100 mikron büyüklüğe kadar olan partiküller tutulmuş ve proses suyunun ön filtreleme işlemi yapılmış olmaktadır. Ön filtreleme işlemini takiben 25 mikronluk filtreler ile ikinci kez filtre kolonları devreye alınmaktadır. Bu şekilde 25 mikron büyüklüğe kadar olan partiküller tutulmuş ve proses suyunun ön filtreleme işlemi yapılmış olmaktadır.

25 mikronluk ikinci kademe filtreleme işlemini takiben 10 mikronluk filtreler ile üçüncü kez filtre kolonları devreye alınmaktadır. Bu şekilde polishing öncesi filtreleme işlemi yapılmış ve proses suyu 10 mikronun üzerindeki tüm askıda ve kolloidal haldeki partiküllerinden arındırılmaktadır. Bu aşamadan sonra sıra sudaki bakiye iyonların tasfiyesine gelmektedir. Sudaki bakiye iyonlar;3 mikronluk kartuş filtrelerin üzerlerine kaplanan Rohm&Haas marka özel reçineler ile tutulmaktadır. Çok küçük taneli bu tip reçinelerin kullanıldığı bu metoda Pre-Coat adı verilmektedir. Bu maksat için Rohm&Haas firması tarafından üretilen bu reçineye de Pre-Coat reçinesi adı verilmiştir.

Ünitenin kondens suyu giriş hattı üzerinde, kondens suyunun akış, sıcaklık ve iletkenliğini kontrol eden sensörler bulunmaktadır. Filtre kolonunun servis giriş hatları üzerinde debi sensörleri, çıkış hatları üzerinde iletkenlik sensörleri ve ünite müşterek çıkış hattı üzerinde bir adet pH sensörü mevcuttur. Sensörler kumanda paneli üzerindeki ilgili kontrol cihazlarına akış, sıcaklık,fark basınç ve iletkenlik bilgilerini gönderirler. Kontrol cihazları bu bilgileri ekranlarında gösterirler ve analog sinyaller olarak PLC’ye aktarırlar.
Kondens polishing sistemi PLC kumandasında ve panelview’da set edilen parametre değerlerine göre otomatik olarak çalışmaktadır. Bu maksatla sistem pnömatik aktuatörlü otomatik kelebek vanalar ile techiz edilmiştir. Filtre kolonlarının servis ve ters yıkama işlemleri PLC kumandasında otomatik olarak başlayıp devam etmekte ve sonlanmaktadır. PLC ünitesi sistemin otomatik çalışmasını, kontrol elemanlarından gelen sinyaller, panelview’da set edilen parametreler ve kumanda paneli üzerindeki sistem kontrol ve start butonları sayesinde gerçekleştirmektedir.

HidroGrup, bu uygulamadan sonra Kondensat Polishing Sistemini değişik kapasitelere göre dizayn çalışması yaparak standart üretim programına almıştır.

Geri


Ana Sayfaİnsan KaynaklarıHaberler
 

   Copyright ©2005 Hidrogrup. Tüm hakları saklıdır.

Haber grubumuza katılın...